Chemische resistentie van transportbanden

Geschreven door op 13-01-2016 in HabaTEC kennisbank, Over Habasit - Geen reacties

Bij het bepalen van de juiste transportband is de chemische resistentie een belangrijk aandachtspunt. Vaak wordt daar te licht over gedacht, zeker als het product niet specifiek chemisch is. Een product kan dan meestal ‘onschuldig’ ogen, maar dat zegt niet altijd alles. Zo kan bijvoorbeeld kippenvet een PVC band aantasten en kan er beter voor een speciale PVC (Hysan) of TPU band worden gekozen.

Agressieve reinigingsmiddelen

Waar ook vaak geen rekening mee wordt gehouden is dat de band veelal met agressieve reinigingsmiddelen wordt schoon gemaakt. Vooral in de ‘natte’ voedingsmiddelenindustrie zoals in de vlees- en kipverwerking wordt veel en regelmatig met (sterk) chloorhoudende middelen gereinigd. Acetal (POM) en Polyamide (PA) kunnen slecht tegen chloor en zullen degraderen, waarbij de fysische eigenschappen zoals sterkte en slijtvastheid sterk afnemen.

Voor de juiste werking en hygiëne, maar ook levensduur van de band, is het dus essentieel dat er goed wordt gekeken naar de chemische resistentie van de band!

Chemical Resistance Tool

Nu is het bijna onmogelijk om voorschriften te maken voor reinigingsmiddelen, omdat deze in zeer veel verschillende industrieën worden gebruikt. Daarnaast is de keuze ook nog eens afhankelijk van de leverancier en de wensen van de gebruiker. Habasit test wel in haar eigen R&D en laboratoria de chemicaliën die in de meest gebruikte reinigingsmiddelen voorkomen, en onderzoekt de verouderig op de verschillende bandmaterialen. Deze resultaten zijn in een online programma opgenomen waarmee de gebruiker zelf de combinatie van chemicaliën en de concentraties kan invoeren die in het reinigingsmiddel voorkomen (liefst aan de hand van CAS nummers die in het Material Safety Data Sheet van het reinigingsmiddel terug te vinden zijn) en zo de chemische resistentie van de gekozen band kan toetsen. Eventueel kan daarmee ook gezocht worden naar een transportband die wel geschikt is of met de leverancier van het reinigingsmiddel worden overlegd welk middel geschikt is.

Meer informatie over de Chemical Resistance Tool vindt u op onze website. Mocht er met het programma voor chemische resistentie geen goed alternatief worden gevonden of staan de chemische middelen er niet is, dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling engineering. Ons e-mailadres is engineering.benelux@habasit.com.

Over de auteur

Marco Hollander, Technical Manager. In september 2000 ben ik als Application Engineer in dienst gekomen bij Habasit. Als Product Manager ben ik sinds 2004 technisch en commercieel verantwoordelijk voor de product groep modulaire transportbanden. Ik begeleid onze klanten en Key Account Managers met technische vraagstukken en projecten. Hierdoor kom ik in aanraking met veel verschillende processen en industrieën wat mijn werk heel uitdagend maakt.

Plaats een reactie