Volop in beweging

Geschreven door op 30-01-2015 in Industrieën - Geen reacties

Stilstand is achteruitgang. Dat hebben velen van ons met de paplepel ingegoten gekregen. Dus gaan we elk jaar weer met frisse moed van start, klaar voor het nieuwe jaar. Soms is het echter wel eens goed om wat vaker even stil te staan en goed na te denken.

Wellicht zouden we dat niet alleen aan het begin van het nieuwe jaar moeten doen, maar vaker op gezette tijden. Vaak ontstaan de beste ideeën tijdens zo’n moment. Soms kleine, maar soms ook hele grote ideeën.

Preventief onderhoud aan de transportbanden

Wij vragen soms aan onze klanten om even stil te staan. Dat kan om verschillende redenen zijn. Soms letterlijk om preventief onderhoud aan de transportbanden te kunnen uitvoeren, of figuurlijk om na te denken over het rendement van een productielijn of om samen met ons te brainstormen over nieuwe producten en oplossingen. Wanneer heeft u zichzelf de tijd gegund om even stil te staan en na te denken over uw proces, of bijvoorbeeld de trends in het bakkerij segment?

Trends in het bakkerij segment

Zo was ik mij onlangs aan het verdiepen in de verwachte wereldwijde broodproductie tot en met 2018. Een ieder weet dat er in de opkomende economieën steeds meer brood wordt geconsumeerd. Maar toen vertelde iemand mij, dat het niet alleen welvaart is dat zorgt voor hogere broodconsumptie, maar ook het toekomstige tekort aan water is van invloed. In Azië wordt bijvoorbeeld 70% van het beschikbare zoetwater gebruikt voor rijstteelt. Brood daarentegen verbruikt veel minder water.

Anderzijds zien wij dat er in steeds meer bakkerijen water wordt gebruikt voor het reinigen van het proces. Waar water vroeger een verboden woord was, zetten steeds meer bakkerijen stappen naar nieuwe hygiëne-concepten waarbij nat gereinigd wordt. Ook de regelgeving rondom voedselveiligheid verandert continu. Het is dus verstandig om hierbij stil te staan.

Cursus hygiënisch construeren

Wij hebben samen met EHEDG Nederland een cursus hygiënisch construeren voor het bakkerij segment ontwikkeld. Hier leert u niet alleen over de laatste ontwikkelingen rondom hygiëne, maar krijgt u ook praktische handvatten die direct toepasbaar zijn.

Misschien moeten wij het bekende gezegde aanpassen naar:

“Stilstand is achteruitgang, maar als je het doet, doe het dan samen, zodat je weet waar je naar toe moet”.

Ik wens u goede zaken voor 2015 en mocht u dit jaar een sparringpartner zoeken, dan houd ik mij aanbevolen. Als u informatie wilt ontvangen over de bovenstaande cursus, dan kunt u contact met mij opnemen via wesley.pieterse@habasit.com.

Over de auteur

Wesley Pieterse, getrouwd, en sinds een aantal jaren trotse inwoner van het altijd pittoreske Nijkerk. Ik ben begonnen met technisch/commerciële werkzaamheden op de afdeling Customer Care en sinds een aantal jaren actief als Account Manager. Mijn passie voor processen heb ik bekrachtigd met de opleiding Technische Bedrijfskunde. Voor de komende jaren zie ik ernaar uit om samen met het sterk groeiende Habasit Benelux team bergen te verzetten. In de (soms geringe) vrije uren houd ik ervan om heerlijk uit eten te gaan met mijn vrouw of een groep vrienden. Om dat te compenseren dient er natuurlijk regelmatig gesport te worden, dat is dan vaak boksen, hardlopen of fietsen.

Plaats een reactie