Waarom een blauwe transportband helpt de hygiëne te verbeteren

Geschreven door op 10-09-2012 in HabaTEC kennisbank - 2 reacties

Blauwe transportbanden

Hygiëne is een zeer belangrijke factor in elk voedselverwerkend proces. Een transportband heeft daarin een belangrijke rol omdat de producten vaak onverpakt op de band liggen. Ik zie dat er in de voedingsmiddelenindustrie steeds vaker wordt gekozen voor blauwe transportbanden. Een begrijpelijke keuze, want blauw heeft een aantal voordelen ten opzichte van wit.

Blauw is een kleur die zelden voorkomt in voedingsmiddelen. Mocht er door beschadiging een deel van de transportband in het product terecht komen dan is dat visueel snel te detecteren.

Maar dit is niet de enige reden om een blauwe band te gebruiken. Als er sterke kleurstoffen in een product zitten, zoals wortelen (caroteen), paprika (capsanthine) of marinades, dan kan een witte kunststof verkleuren. Na reiniging is de transportband dan wel schoon volgens de hygiëne standaard, maar visueel lijkt hij dat niet. Op een blauwe band is deze verkleuring veel minder zichtbaar, wat er veel hygiënischer uit ziet.

Een ander belangrijk aspect is dat blauw minder reflecteert als wit. Daardoor is het rustiger voor de ogen van het personeel dat aan de transportband werkt, bijvoorbeeld bij het sorteren van producten.

Hygiënische transportband

cheap software downloads
Het gebruik van blauwe banden wordt niet voorgeschreven door de (hygiëne) regelgeving. De keuze wordt gedaan uit de wens voor detecteerbaarheid, de hygiëne beleving of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

765qwerty765

Over de auteur

Marco Hollander, Technical Manager. In september 2000 ben ik als Application Engineer in dienst gekomen bij Habasit. Als Product Manager ben ik sinds 2004 technisch en commercieel verantwoordelijk voor de product groep modulaire transportbanden. Ik begeleid onze klanten en Key Account Managers met technische vraagstukken en projecten. Hierdoor kom ik in aanraking met veel verschillende processen en industrieën wat mijn werk heel uitdagend maakt.

2 reacties op "Waarom een blauwe transportband helpt de hygiëne te verbeteren"

 1. e.fluit 18-08-2015 om 16:17 · Beantwoorden

  Goede middag,

  Ik werk in de voedsel industrie en we gebruiken blauwe transport banden
  Helaas gaan deze weleens stuk waardoor stukjes blauw band in ons product terecht komt.
  Mijn vraag is zin er producten op de markt die deze detecteert
  I.p.v.visueel detectie.

  • Marco Hollander 21-08-2015 om 11:12 · Beantwoorden

   Voor weefsel banden bestaat dit niet, maar voor modulaire banden wel. Hier kunnen we iets aan het kunststof toevoegen waardoor het metaal detecteerbaar wordt. Breekt er dan een stukje van de band of meenemers af, dan zal dat gedetecteerd worden door de metaal detector.

   http://www.habasit.com/nl/materialen-.htmnn1

Plaats een reactie