Transportbanden voor een metaaldetector – waar moet je op letten?

Geschreven door op 31-03-2015 in HabaTEC kennisbank - Geen reacties

Industriële metaaldetectoren en x-ray inspectiesystemen worden veel toegepast in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Ze controleren of het product niet voedseleigen materialen bevat.

Regelmatig krijg ik de vraag welke transportband geschikt is om toe te passen in zo’n systeem. Dit gebeurd vaak nadat er een verkeerde keuze gemaakt is bij de selectie van de band. Met als gevolg dat de detector continu afgaat, of enkel bij de las van de transportband.

Hoe werkt een metaaldetector?

Heel kort en simpel gezegd is een metaaldetector een elektrische spoel die een magnetisch veld maakt. De transportband loopt er doorheen en wanneer er een afwijking plaats vindt in het magnetische veld, dan wordt dit aangegeven.

Er zijn een aantal punten waar je aan moet denken bij het selecteren van een transportband voor een metaaldetector of x-ray inspectiesysteem:

  • Weefseltransportbanden met een compleet geleidende antistatische laag geven een signaal af op de las omdat de laag daar onderbroken is, en zijn daardoor niet geschikt.
  • Weefseltransportbanden met geleidende koolstofvezels in de lengterichting (in plaats van een complete geleidende laag) zorgen voor antistatische eigenschappen zonder de metaaldetector te verstoren. Dit komt door de dunne weefsels.
  • Compleet synthetische, monolithische en kunststof modulaire banden (zonder speciale eigenschappen) kunnen ook worden gebruikt. Echter zijn deze banden niet antistatisch.

Verder zijn er nog de volgende tips voor een optimale werking:

  • Vermijd ongelijke diktes (b.v. lasfolie of meenemers), asymmetrie en vibraties.
  • Metalen verbinders zijn uiteraard ook niet geschikt.
  • Transportbanden bestemd voor metaaldetectoren moeten ingepakt bewaard worden om vervuiling te voorkomen.
  • Tijdens het eindloos maken (lassen) moet er extra worden opgelet dat er geen vervuiling (b.v. metalen deeltjes) in de las terecht komt.
  • Bandondersteuning in- en rond de metaaldetector moet van een niet geleidend materiaal zijn.
  • De transportband moet goed uitgelijnd worden en mag niet aanlopen tegen het frame.
  • Bescherm de transportband bij laswerkzaamheden op locatie tegen lasspetters.

Online hulp bij het selecteren van de juiste transportband

Op onze website staat een tool die u helpt bij het selecteren van een transportband aan de hand van een aantal criteria. Wilt u graag een persoonlijk advies dan kunt u mij een e-mail sturen naar rene.grevengoed@habasit.com of per telefoon via 033-247 2030.

Online hulp bij het selecteren van de juiste transportband

Over de auteur

René Grevengoed, Application Engineer HabaFLOW weefselbanden en HabaDRIVE aandrijfriemen. Ik ben sinds 1996 werkzaam bij Habasit. Als Application Engineer adviseer ik onze klanten bij het maken van de juiste product keuze die aansluit bij de applicatie. Daarnaast ondersteun ik onze Key Account Managers en Customer Care met technische adviezen.

Plaats een reactie