Sturen van transportbanden – basiscondities voor een goede bandsturing

Geschreven door op 14-01-2013 in Engineering tips - 2 reacties

Wanneer er problemen zijn met de bandsturing wordt vaak gedacht dat de transportband de veroorzaker is. In de meeste gevallen is dit niet terecht. De oorzaak van het niet goed sporen van een transportband kan het gevolg zijn van verkeerd afgestelde poelies en rollen, een niet uitgelijnde installatie, of een verkeerd gekozen type transportband.

Slijtage door bandsturingsproblemen

Slijtage door bandsturingsproblemen


Basiscondities goede bandsturing

Er zijn een aantal basiscondities die zorgen voor een probleemloze prestatie van de transportband. Ongeacht of er extra sturingsmaatregelen toegepast zijn:

 • De constructie moet voldoende stabiel en stijf zijn om alle krachten te weerstaan zoals hoogteverschillen, bandspanning, het gewicht van het te transporteren product enz
 • Alle poelies en rollen moeten haaks gemonteerd zijn ten opzichte van de looprichting
  (verstelbare (stuur)rollen pas aanpassen nadat de band goed is ingeregeld)
 • Alle onderdelen van een installatie die in contact komen met de transportband adviseer ik zo goed mogelijk te beschermen tegen vervuiling zoals olie en vetten. Als dit niet mogelijk is moeten de onderdelen regelmatig gereinigd worden
 • De transportband moet de juiste voorspanning hebben

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat:

 • Een transportband moet worden ingeregeld zonder producten op de band
 • Het te transporteren product moet in het midden van de transportband geplaatst worden

Stuursnaren

Deze condities zijn voldoende zolang er geen grote externe krachten, zoals zijwaartse afschuiving aanwezig zijn. Is dat wel het geval, dan moeten er extra maatregelen getroffen worden om een goede sturing te handhaven. De meest gangbare oplossing is dan het plaatsen van stuursnaren.

In de brochure richtlijnen voor het monteren van transportbanden is een trouble-shooting checklist te vinden. download

Over de auteur

René Grevengoed, Application Engineer HabaFLOW weefselbanden en HabaDRIVE aandrijfriemen. Ik ben sinds 1996 werkzaam bij Habasit. Als Application Engineer adviseer ik onze klanten bij het maken van de juiste product keuze die aansluit bij de applicatie. Daarnaast ondersteun ik onze Key Account Managers en Customer Care met technische adviezen.

2 reacties op "Sturen van transportbanden – basiscondities voor een goede bandsturing"

 1. Chantal Beerepoot-Bakker 10-03-2013 om 22:08 ·

  Jammer dat ik dit stukje niet kan delen via facebook aan een gericht persoon. Mijn familie zit namelijk in de transportbanden en rollerbanen en ik dacht, dit vinden mijn neven ook wel leuk om te lezen. Komt er nog wel zo’n optie op deze website? met vriendelijke groet, Chantal Beerepoot-Bakker

  • Susan Blotenburg 11-03-2013 om 11:29 ·

   Beste Chantal,
   Onze blogberichten kunnen enkel openbaar via Facebook worden gedeeld. Ik kopieer zelf vaak de link van het blogbericht en stuur het via een privébericht naar mijn contactpersoon.
   Bedankt voor je reactie en het doorsturen van het blog.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.