Krachtverdeling in modulaire radius banden

Geschreven door op 12-11-2014 in Engineering tips - 2 reacties

Modulaire banden vormen een belangrijke productgroep binnen Habasit. De typen die geschikt zijn om door een bocht te lopen, noemen we radius banden. Bij radius banden zijn er belangrijke ontwerp-aspecten welke in acht genomen moeten worden. Deze aspecten hebben voornamelijk te maken met de krachtverdeling in de band. In dit blog zal ik de belangrijkste krachten toelichten aan de hand van een S-bocht.

Krachten in de dwarsrichting

In een rechte conveyor zullen er vrijwel geen krachten zijn die dwars op de band werken. In een radius band zal de band echter door de bochten worden getrokken, waarbij wrijving aan de binnenkant ontstaat.

In onderstaande afbeelding geeft de lengte van de pijl de grootte van de kracht weer. Hoe dichter bij de motor (aan het eind), hoe groter de kracht. Immers, hier zal de volledige band met zijn gewicht en belasting doorheen getrokken moeten worden. Een band die eerst een bocht maakt gevolgd door een lang recht stuk, zal een gunstiger krachtenspel hebben dan een band die eerst een lang recht stuk heeft en dan de bocht.

Habasit blog kunststof modulaire banden

Krachten in de lengterichting

Bij een rechte conveyor zal er overal in de band even hard getrokken worden. Om een bocht te kunnen maken moet een modulaire band in de binnenbocht kunnen inschuiven. In de buitenbocht blijft de radius band op steek. Als gevolg hiervan zullen zich alle krachten in de buitenste schakels bevinden.

Krachten bij kunststof banden

Tussen de twee tegengestelde bochten zullen de krachten zich dus verplaatsen van de ene buitenbocht naar de andere. In dit middenstuk zullen de schakels dus de tijd moeten hebben om de krachten naar de andere kant van de band te verplaatsen. Voor de lengte van het tussenstuk word een vuistregel gehanteerd van twee keer de bandbreedte. Bij de in- en uitloop geldt dat de modules zich moeten herpositioneren zodat ze op de juiste manier op de tandwielen ingrijpen. Voor deze lengte geldt een factor van 1,5 keer de bandbreedte.

Bij de inloop kan de lengte korter worden gehouden als er met een rol of schijven wordt gewerkt op de retouras. Een juiste ingrijping is dan niet van toepassing. Bij de uitloop moeten er tandwielen worden gebruikt voor de aandrijving. Door deze naar onder te verplaatsen, kan de lengte ook korter worden gehouden. De afstand van einde bocht tot aan de aandrijving telt dan mee voor de 1,5 keer de bandbreedte. De as op de kop dient dan wel met een rol of schijven te worden uitgevoerd.

Krachten in de hoogte

Als laatste is het mogelijk dat een radius band de neiging heeft om in de bocht naar boven te komen. Om dit tegen te werken kan de band voorzien worden van hold-down tabs, side-tabs of kan er een geleidestrip boven de band geplaatst worden. Dit geldt ook voor het retour part.

Modulaire radius banden

Samenvattend

Onderstaand is een totaaloverzicht te zien van alle krachten die werken op de band. Al onze richtlijnen voor het construeren van een juiste radius band zijn te vinden in onze engineeringguide. Mochten er twijfels ontstaan over de maximaal toelaatbare krachten of een ingewikkeld baanverloop, kunnen wij ondersteuning en advies bieden met behulp van onze rekenprogramma’s.

Habasit Radius banden

Over de auteur

Thijs Mellema, allround application Engineer bij Habasit. Sinds het afronden van de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen en Technische bedrijfskunde heb ik mij altijd op het commercieel-technische vlak begeven. Ook bij Habasit houdt ik mij bezig met het oplossen van technische vraagstukken waarbij we ons inleven in onze klant. Verder ondersteunen we onze Account Managers bij zeer uiteenlopende projecten, wat deze baan afwisselend en uitdagend maakt.

2 reacties op "Krachtverdeling in modulaire radius banden"

 1. Constant Kerkhof 06-01-2015 om 14:15 · Beantwoorden

  Heldere uitleg hoe het krachtenspel werkt voor een S-bocht. Ben wel benieuwd of voor een enkele 90 graden bocht dezelfde factor wordt gehanteerd voor de uitloop.

  • Marco Hollander 08-01-2015 om 10:29 · Beantwoorden

   Beste Constant,

   De factor van 1,5 keer de bandbreedte voor de uitloop is niet afhankelijk van het aantal bochten of de hoek van de bocht. De modules zijn in de bocht aan de binnenkant in elkaar geschoven en moeten bij het verlaten van de bocht weer uit elkaar schuiven. Uit testen blijkt dat pas na 1,5 keer de bandbreedte de modules weer stabiel in lijn liggen om geen problemen met de ingrijping te veroorzaken.

   De factor van 2 keer de bandbreedte tussen twee tegengestelde bochten kan wel onbeperkt verminderd worden als de bochten dezelfde kant op gaan. De krachten hoeven zich dan immers niet naar de andere kant van de bocht te verplaatsen.

Plaats een reactie